Kanellängd

2 st Kanellängder

50g jäst
150g smör eller margarin
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
1 ägg
ca 15-16 dl vetemjöl

Fyllning:
margarin
socker
kanel

Pensling & Garnering:
Uppvispat ägg
pärlsocker

1. Smula ner jästen i en bunke, stö över lite utav sockret för att snabba på jästen att lösa upp sig. Smält margarinet och tillsätt mjölken och kardemumman, värm till fingervärme. Tillsätt lite vätska i taget och rör tills jästen löst sig.

2. Tillsätt salt, resten av sockret, ägg och det mesta av mjölet.
Arbeta degen tills den är smidig och släpper från bunken. Till det här momentet använder jag en hushållsassistent då jag tycker att det ger bäst resultat, men det är ju upp till var och en.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

3. Rör under tiden ihop margarin, socker och kanel till fyllningen.
Här har jag inte skrivit ut några mått då det är upp till var och en hur mycket eller lite fyllning man vill ha, desto mer fyllning - saftigare längder.

4. Arbeta degen på mjölat underlag, dela den i 2 (eller flera, beroende på hur stora längder du vill ha) lika stora bitar.
Kavla ut den ena biten till en rektangel och bred på lite drygt hälften av fyllningen.
Rulla ihop biten och lägg den med skarven neråt på en smörpappersklädd plåt.

5. Klipp djupa jack i rullen och vik dem växelvis åt höger och vänster.
Upprepa proceduren på resterande degbitar.
Låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 min.

6. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Gräddas i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter (eller tills de fått fin färg.)
Låt svalna under duk på galler.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0